Voeding
Je hebt op een dag een bepaalde hoeveelheid voedingsstoffen nodig voor energie, opbouw en reparatie van je lichaam.
Verschillende soorten voedingsstoffen
Macro en micro
Eiwitten, vetten en koolhydraten worden macro voedingsstoffen genoemd.
Je hebt hier veel van nodig als brandstoffen voor het lichaam.
Daarnaast zijn ze ook nodig voor de opbouw en het onderhoud van uw spieren, hormonen, organen, enzymen en uw bloed.
Vitamines en mineralen worden microvoedingsstoffen genoemd. Zij leveren geen energie, maar zijn nodig voor de groei, het herstel vele processen en regulatie van enzymen en hormonen.
Vitamines komen van nature voor in onze voeding, zoals in fruit, groenten en brood. Het lichaam kan ze niet (allemaal) of niet voldoende zelf maken.
Mineralen komen in zowel plantaardige (groenten, fruit en noten) als dierlijke (vlees en vis) voedingsmiddelen voor. Mineralen zijn stoffen die uw lichaam niet zelf kan aanmaken. Om deze reden dienen ze voldoende aanwezig te zijn in uw voeding.
Andere belangrijke bestanddelen in uw voeding zijn vezels en water.
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
De Gezondheidsraad heeft voor bijna alle vitamines en mineralen aanbevelingen opgesteld voor de hoeveelheid die gezonde mensen dagelijks nodig hebben. Deze aanbevelingen worden de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) genoemd. Sommige mensen hebben een hogere behoefte, omdat ze niet alle voedingsstoffen binnenkrijgen en/of opnemen.
Waarom is variatie belangrijk?
Door elke dag te variëren, geef je je lichaam zoveel mogelijk verschillende bouwstoffen. Om je lichaam gezond te houden, heb je van alle voedingsstoffen voldoende nodig en dus is variëren belangrijk. Je redt het niet als je iedere dag hetzelfde eet.
Hoe kan je variëren?
Niet moeilijk doen als het makkelijk kan.
Je hoeft niet elke dag totaal anders te eten. Het veranderen van je broodbeleg of soort groente bij de warme maaltijd is al een voorbeeld van aanbrengen van variatie in je voeding.
Let bij het variëren van je voeding op de volgende punten:
- Maak gezonde keuzes: veel groente, maximaal 2 stuks fruit en vezelrijke producten.
- Houd dagelijks ongeveer dezelfde verdeling aan qua eiwitten, koolhydraten en vetten.
- Kies verschillende kleuren. Hoe meer kleuren, hoe meer verschillende voedingsstoffen er op je bord liggen.
- Eet niet dagen achter elkaar brood, maar wissel het af met yoghurt, salade of een boerenomelet. Wissel vlees eens af met vis, vleesvervangers, noten of een ei.
- Luister naar je lichaam. Soms kan je bijvoorbeeld veel trek hebben een bepaalde soort groente of fruit. Je lichaam kan heel goed aangeven waar het behoefte aan heeft nu is het alleen een kwestie van luisteren!
- Vocht zit in eten en drinken. Het meeste vocht krijgen we binnen via drinken. Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan. Hoeveel je precies nodig hebt hangt af van leeftijd, temperatuur, inspanning en je gezondheidstoestand.