Nederlandse bevolking haalt advies Gezondheidsraad niet!

Uit de laatste voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat slechts 1 tot 14% van de Nederlandse bevolking de aanbeveling voor groenten haalt.
Het eten van groenten en fruit is belangrijk in verband met de voedingsvezels, vitamines en mineralen. Deze zorgen heeft het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Door af te wisselen met verschillende soorten groenten, krijg je de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnen.

WAAROM MEER GROENTEN MOETEN ETEN?     
Volgens verschillende onderzoeken is gebleken dat groenten en fruit vandaag de dag veel minder vitamines en mineralen bevatten dan 30 jaar geleden.

In groenten en fruit zit het stofje salvestrolen die onze cellen beschermen en kankercellen opruimen. Door verarming van de grond, onrijpe pluk, langdurige transport en opslag en het bespuiten met o.a. pesticiden zit dit er vandaag de dag nog veel minder in!  Maar ook door het manipuleren van de gewassen verdwijnen er vele essentiële voedingsstoffen uit onze groenten en fruit.

Enkele voordelen van het meer eten van groenten en fruit
Advies: 2 stuks fruit en minimaal 500 gram groenten per dag.
Liefs van biologische oorsprong en van het seizoen.

  • Langer leven:
    Uit studies blijkt dat mensen die veel groenten en fruit eten langer leven ten opzichte van mensen die dat niet doen.
  • Lagere bloeddruk
    In groenten en fruit vinden we heel wat kalium. Kalium verlaagt de bloeddruk en helpt bij het lozen van gifstoffen via de nieren.
  • Detoxen
    In groenten zitten veel ingrediënten die helpen bij het detoxen.
    Bijv. in bladgroenten zit de stof o.a. chlorofyl waarvan bekend is dat hij een ontgiftende werking heeft.
  • Je kan er veel van eten
    Groenten en fruit bevatten weinig calorieën en veel vezels.
    Je kan er veel van eten omdat ze je snel een vol gevoel geven.
  • Gewichtsverlies
    De meeste groenten bevatten weinig calorieën maar zitten vol vezels. Deze geven je eerder een verzadigingsgevoel. Verse groenten bevatten langzame koolhydraten waardoor je langer verzadigd blijft.

  • Goede stoelgang
    Een goede gezondheid begint in de darmen. Door minimaal 30 gram aan vezels te eten zorg je voor een gezonde stoelgang.

  • Een stabiel bloedsuikerspiegel
    De meervoudige koolhydraten in verse groente helpen je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Sommige groene groenten verlichten niet alleen het risico op diabetes, maar helpen ook bij het ontwikkelen van diabetes.
 

Beken Kleur…
Het is belangrijk om groenten en fruit in verschillende kleuren te eten omdat iedere kleur zijn eigen specifieke eigenschap heeft.

  1. Oranje categorie (Sinaasappel, mandarijn, wortel, pompoen)
    Bevat veel bètacaroteen (wortel en pompoen), wat goed is voor uw ogen en een gezonde huid. Daarnaast bevatten de vruchten (mandarijn, sinaasappel) veel vitamine C, wat goed is voor uw afweersysteem.

  2. Paars/blauw categorie (Blauwe druiven, blauwe bessen)
    Bevat veel antioxidanten, wat goed is tegen hart- en vaatziekten en kanker.

  3. Witte categorie (Bloemkool, witlof, ui, knoflook)
    Bevat veel allicine, wat zorgt voor het ontgiften van het lichaam. Daarnaast bieden ze bescherming tegen hart- en vaatziekten en zijn ze goed voor de bot ontwikkeling.

  4. Rode categorie (Tomaat, bieten)
    Bevat veel lycopeen beschermd tegen kanker en hart- en vaatziekten.

  5. Groen (Broccoli, andijvie, spinazie)
    Bevat veel luteïne, wat zorgt voor bloedzuivering, sterke botten en je geheugen.
 

Om meer groenten en fruit te eten.
Het eten van groenten heeft dus veel voordelen!
Bovendien is groenten caloriearm en kan je er dus niet snel te veel van eten. Maak er een gewoonte van om groenten te eten bij bijna iedere maaltijd.

  • Maak een groenten / fruit smoothie 
    Koop verse bladgroenten en lekker vers fruit en zorg voor een goede blender.
    Voeg zoveel water toe zodat de smoothie drinkbaar is.
    Zelf vind ik spinazie met banaan heerlijk!
    Probeer uit wat jij lekker vindt.
  • Lekkere trek?
    Snacken met groenten en fruit. Koop tomaatjes, radijs, bleekselderij en komkommer. Maak het extra lekker met humus. Humus is een pasta uit het Midden-Oosten gemaakt is uit gepureerde kikkererwten. Of maak een fruitsalade van bessen, appel en ananas.
  • Stop je vriezer vol met diepvriesgroenten / fruit
    Vers, gezond, lang houdbaar en bovendien in kleine porties te gebruiken.
  • Maak een soep van verse groenten.
    Soep is ideaal omdat je het eigenlijk van elke groente wel kunt maken. Bijv. groentesoep met allerlei verse groenten. Varieer bijvoorbeeld ook eens met pompoen, broccoli, courgette, wortel of knolselderij.
  • Gebruik een Spirelli (Spiraalsnijder)
    Met een Spirelli maak je spaghetti van groente bijvoorbeeld courgette / wortel
    die je samen kunt eten met een saus. Pasta met een twist 🙂

 

Groenten: rauw eten of kun je het beter koken?
Wanneer gaan er voedingsstoffen verloren en op welke manieren zijn groenten nog meer te bereiden?

De meeste groenten zijn rauw te eten.
Zoals Paprika, bietjes, ui en broccoli kun je overigens weer beter rauw eten, omdat ze dan de meeste voedingsstoffen bevatten.

Waarom groenten koken?
Aardappelen, aubergines en peulvruchten (bonen) kun je bijvoorbeeld niet rauw eten.
Ze bevatten hele kleine hoeveelheden giftige stofjes die geneutraliseerd worden als je ze kookt.

Waarom dan groenten koken als je ze ook rauw kunt eten?
Dat heeft alles te maken met het verteringssysteem. Ons lichaam kan groenten beter verteren als ze gekookt zijn. Ook kan je lichaam dan meer, en beter, voedingsstoffen uit groenten opnemen, omdat koken de harde celwand van groenten breekt.